Hopp til hovedinnhold
Arrangementer
Jubileumskonferanse: Skolens betydning og mulighet for å styrke samiske språk og kultur

Tidspunkt

Sted

Narviksenteret

Jubileumskonferanse: Skolens betydning og mulighet for å styrke samiske språk og kultur

Narviksenteret inviterer til konferanse i anledning Dembras 10-årsjubileum!

Dembra har de siste ti årene arbeidet med å styrke skolens demokratiske beredskap i kampen mot fordommer, utenforskap og rasisme, gjennom både lærerutdanning, skoleverk og arbeid på den enkelte skole. I dag tilbys Dembra over hele landet, gjennom seks freds- og menneskerettighetssentre, hvorav Narviksenteret er det nordligste.

Narviksenterets bidrag i jubileumsmarkeringen er å fokusere på arbeidet med å styrke samisk språk og kultur. Vi lanserer også Dembras nettsider på lulesamisk og sørsamisk, som en naturlig videreføring av oversettelsen til nordsamisk - en svært viktig milepæl.

I tillegg legger Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport om konsekvensene av statens fornorskningspolitikk 1. juni, og vil være en viktig del av det videre arbeidet for å bygge demokrati, medborgerskap og likestilling i samfunnet vårt.

Program

08:30 - 15:30

 • Åpning og lansering av Dembra på sør- og lulesamisk, ved statssekretær Kjetil Vevle.
 • Dembra og arbeidet med oversettelsen, ved Peder Nustad, prosjektleder Dembra ved HL-senteret.
 • Situasjonen for de samiske språkene og det videre arbeidet, ved Mikkel Eskil Mikkelsen, rådsmedlem Sametinget.
 • Hvordan lykkes med minoritetsspråkopplæring? Erfaringer fra Sábme/Norge og Aotearoa/New Zealand, ved Sandra Nystø Ráhka, stipendiat ved Fakultet for lærerutdanning, kunst og kultur, Nord universitet.
 • Kvensk og samisk - skolesektoren i lys av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, ved Ketil Zachariassen, førsteamanuensis, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, UiT Norges arktiske universitet. Medlem av Sannhets- og forsoningskommisjonen fram til 1. september 2023.
 • Samisk i norskfaget og medborgerskaps-tanken, ved Åse Mette Johansen, førsteamanuensis, Institutt for språk og kultur, UiT Norges arktiske universitet
 • Jakten på de lokale perspektivene - praksisfortellinger
  Om indigenisering ved Kvaløya VGS, ved Irene Larsen og Lisa Boine
  Lokalpolitikkens konsekvenser for eleven ved Knut Hamsun vgs/js, ved Siv-Elin Øvrevold
 • Oppsummerende panelsamtale, ledet av Torjer Olsen, professor, Senter for samiske studier, UiT Norges arktiske universitetKonferansier er Camilla Irene Davidsen, Dembra-koordinator ved Narviksenteret

Informasjon om påmelding

Om du ønsker å delta på konferansen, ta kontakt med Dembra-koordinator Camilla Irene Davidsen på e-post cd@narviksenteret.no for påmelding.

I samarbeid med:

 • Narviksenteret