Hopp til hovedinnhold
Nyheter
Nettside i ny drakt og på sør- og lulesamisk!

Nettside i ny drakt og på sør- og lulesamisk!

Bilde fra lanseringen av nye Dembra.no.Bilde fra lanseringen av nye Dembra.no.

Dembra er stolte av å lansere nettsiden på sørsamisk og lulesamisk! I tillegg har vi forbedret funksjonaliteten, og dette i en helt ny drakt. Lanseringen foregikk på Narviksenterets jubileumskonferanse den 6. september, som satte fokus på skolens muligheter for å styrke samisk språk og kultur, og forebygge samehets.

Dembra.no er en omfattende nettressurs med tilgjengelig fagstoff, undervisningsmateriell og tips til undervisning knyttet til arbeidet med demokrati og forebygging av fordommer i skole og lærerutdanning. Dembra har til dags dato jobbet med 141 skoler og veiledet over 4000 lærere.

De nye nettsidene er utformet og designet i samarbeid med Kult byrå for å gi lettere tilgang til undervisningsressurser, veiledning og bakgrunnsstoff. Nå også på tre samiske språk.

Undervisningsressurser på lule- og sørsamisk

Siden 2021 har dembra.no vært tilgjengelig på nordsamisk. I 2022 fikk HL-senteret i oppdrag fra Kunnskapsdepartementet å oversette sidene til sør- og lulesamisk i 2022.

For HL-senterets arbeid med oversettelse innhentet vi råd fra interessegrupper og aktører. Dette kartleggingsarbeidet understreket betydningen av å gjøre undervisningsressurser og faginnhold lettere tilgjengelig på sør- og lulesamisk. Oversettelsesarbeidet er gjennomført av Kintel AS.

Med lanseringen av nye dembra.no, har vi nå de tre samiske språkene som er mest brukt i Norge. Tre språk som alle er vernet av Europarådets minoritetsspråkpakt. På siden vil man nå kunne finne begrepsdefinisjoner, undervisningsopplegg og annet fagstoff på nord-, sør- og lulesamisk som er tilgjengelig for alle.

Publisert:

Sist oppdatert: