Demokrati, medborgerskap og myndiggjøring
Demokratiske verdier kan være en motvekt mot fordommer og diskriminering. Hva vil de si? Hvilke konsekvenser får det for skolens undervisning?
Det finnes ulike forståelser av demokrati, men felles er tanken om at alle kan delta i beslutningsprosesser, med like rettigheter. Det forutsetter gjensidig respekt og dialog.
Fordommer og gruppefiendtlighet utfordrer dermed demokratiet. Samtidig kan et demokrati der innbyggerne opplever reell deltakelse, tilfredsstille behov som også er drivkrefter bak ekskluderende holdninger. Demokrati kan motvirke fordommer og utenforskap, slik også overordnet del peker på.
Myndiggjøring er nært knyttet til demokrati. Det handler om tilliten til at mennesker er selvstendige og kan ta egne valg, i gjensidig solidaritet. I skolen er både demokrati og myndiggjøring knyttet til tanken om at elevmedvirkning skal prege skolens praksis.
Elevene skal altså selv få oppleve demokrati og deltakelse. De skal lære demokrati gjennom erfaringer i skolen. Sammen med læring om demokrati gir dette eleven kompetanse for å handle og delta som demokratiske medborgere.
Under dette temaet finner du konkrete tips og bakgrunnsstoff om blant annet demokrati, myndiggjøring og medborgerskap. Dessuten finner du en rekke aktiviteter og undervisningsopplegg for undervisning både om, gjennom og for demokrati.